Η περιοχή μας

      1  

Το Πρόχωμα ανήκει διοικητικά στο δήμο Κουφαλίων. Βρίσκεται 34 χλμ. Β.Δ. της Θεσσαλονίκης, στην παλιά διεθνή οδό για τα Σκόπια. Ο πληθυσμός του σήμερα είναι 1300 κάτοικοι. Στο χωριό υπάρχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και αγροτικό ιατρείο.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1922 με τον ερχομό των προσφύγων, από τα χωριά του Καυκάσου. Μαζί τους έφεραν τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Μέχρι τότε, στην περιοχή όπου κτίστηκε το χωριό υπήρχαν μικροί οικισμοί Τούρκων. Η παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Δόγαντσι, ενώ η σημερινή του ονομασία, Πρόχωμα , συνδέεται με την ιδιομορφία του χωριού όπου υπάρχουν πολλά προχώματα.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος του χωριού οργανώνει τμήματα χορευτικά, θεατρικά, αγγειοπλαστικής, εκμάθησης ποντιακής λύρας. Το χορευτικό παρουσιάζει ποντιακούς χορούς σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, όπως στην Ουγγαρία και την Ισπανία. Μεταξύ των ετήσιων εκδηλώσεων του συλλόγου περιλαμβάνονται η «ημέρα αγάπης για την τρίτη ηλικία» στις 6 Ιανουαρίου, η «ημέρα της γυναίκας» στις 8 Μαρτίου, η αποκριάτικη γιορτή και η συμμετοχή του συλλόγου στην παρέλαση, τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ποντιακά κάλαντα στα σπίτια του χωριού, η γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου, οι τετραήμερες π

ολιτιστικές εκδηλώσεις «τα Οδύσσεια» το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνεται αναβίωση του παραδοσιακού ποντιακού γάμου.

xorio


Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό περνάει ο Αξιός ποταμός. Ο Αξιός είναι η βάση για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες του χωριού. Κατά τη διάρκεια του χρόνου σχηματίστηκαν «νησάκια» με άγρια χλωρίδα και πανίδα.

Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται και ένα πολυβολείο του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, το οποίο φτιάχτηκε από Γάλλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διοίκηση σχολείου

Ακολουθήστε μας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Χρήσιμα άρθρα

Σχολικά Ιστολόγια